Asiakas on kuningas! Vai kauppatavaraa?

Kävin eilen vähän vieraammassa marketissa pitkästä aikaa. Koska en yleensä käy tässä marketissa, en osannut olla varuillani siellä väijyvää liittymämyyjää varten. Erehdyin juttelemaan hänelle ystävällisesti. Se oli virhe! Myyjä sanoi, että kuluttaa aikaani ainoastaan muutaman minuutin, mutta eihän se siihen jäänyt (tietenkään). Myyjä ahdisteli ja painosti minua vaihtamaan hallinnoimani puhelinliittymän hänen tarjoamaan tuotteeseen. En halunnut vaihtaa operaattoria. Sen lisäksi, että olen ollut tyytyväinen saamaani palveluun, en tykkää tästä markkinointitavasta. Näistä siellä sun täällä väijyvistä myyjistä, jotka hyödyntävät ihmisten ystävällisyyttä ja hyviä käytöstapoja ja joiden kannoilta karistamisesta tulee huono-omatunto.
Okei, oli ihan oma vikani, että en karistanut myyjää heti kannoiltani. Jos olisin muistanut näiden liittymämyyjien vaanivan kyseisessä kaupassa, niin olisin toki heti hänen lähestyessään sanonut ’Ei kiitos, ei kiinnosta eikä ole aikaa’ (vaikka minulla harvoin on kiire). Mutta silti, vaikka tiedostan oman osuuteni tapahtumien kulkuun, minua hieman risoo ja mietityttää asia.

Koska en pidä tuosta markkinointitavasta, niin minulle on itsestään selvää, että en osta heiltä mitään. Olen käytännöllisesti katsoen koko työhistoriani tehnyt töitä yritystalouden kanssa. Lukuja on tullut tuijotettua ja mietittyä, mistä mikäkin niistä voisi kertoa ja mikä niihin vaikuttaa. Työskentely talouden parissa on muokannut ajatuksia monella tavalla. Muun muassa siten, että totean usein, että jos johonkin uskon, niin jaloilla äänestämiseen. Ei siis tulisi mieleenkään tukea ainakaan omalla rahalla sellaista toimintaa, josta en pidä. Okei, aina ei ole vaihtoehtoja, mutta yleensä tuon periaatteen noudattaminen ei ole kovinkaan vaikeaa, etsii vain uuden, itseään enemmän miellyttävän vaihtoehdon tai myyjän.

Ymmärrän toki, jo taustani takia, että myynti ja asiakashankinta on tärkeää: ilman asiakkaita ei yksikään yritys voi menestyä. Mutta silti itseäni jäi mietityttämään tuo liittymän myyjä ja hänen tapansa toimia. En tuomitse yksittäistä myyjää vaan toimintatavan, joka tuntuu olevan kovasti yleinen nykyisin. Vaikka sain lopulta karistettua myyjän kannoiltani ostamatta kyseisellä markkinointitavalla myytyjä palveluja, minua jäi hieman risomaan kyseisen kaupan tapa myydä asiakaskäyntini toisen yrityksen markkinointimateriaaliksi. Sillä epäilemättä tuo kauppa saa rahaa siitä, että nämä toinen yritys saa toimia kaupan tiloissa ja lähestyä heidän asiakkaitaan. Ehkä kauppa pystyy siksi tarjoamaan asiakkailleen parempia tarjouksia? Tai jotain muuta etua asiakkaille? En tiedä, enkä haluakaan tietää. Taidan äänestää jaloilla ja asioida sellaisissa paikoissa, jossa minulla on ostosrauha ja missä asiakkuudestani ei tehdä kauppatavaraa.

mobile-phone-and-credit-card-with-notebook-and-pen-on-table

Photo credit: Foter.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: