Haluatko nauttia matkasta?

Viime aikoina olen ollut tekemisissä useankin ihmisen kanssa, jotka ovat olleet kovin väsyneitä. Osa on kertonut olevansa tosi väsynyt ja osasta on nähnyt väsymyksen jo päälle. Kaikille heistä minun on tehnyt mieli sanoa, että hyvä ihminen, pidä itsestäsi parempaa huolta. Riippuen suhteestamme olen joko sanonut sen tai sitten vaiennut. Lähinnä kai sanomattomuudessa on ollut kyse siitä, että en ole halunnut tyrkyttää hyvää tahtovia neuvojani. Jos kyse on ollut ystävästäni, niin sitten olen sanonutkin, että nyt sinulla kyllä mättää joku. Ystävät kyllä ymmärtävät, että olen huolissani ja haluan heidän parastaan.

Itse uskon, ehkä omasta kokemuksestani, että ihminen ei voi voida hyvin, jos hän ei pidä itsestään huolta. Voidakseen hyvin täytyy nukkua, syödä kunnolla ja liikkua jonkin verran. Näistä perusasioista huolehtiminen joka päivä on itsestään huolehtimista ja ne mahdollistavat oman hyvän olon.

428170169_371aaffff4_o

Photo by MISS♥T on Foter.com / CC BY-NC-ND

Täytyy liikkua sen verran, että keho voi hyvin. Liikkua voi itselleen mieleisellä tavalla, kunhan liikkuu jotenkin. Itse suosin luonnossa liikkumista, pieni kävely lähimetsässä virkistää minun mieltä ja saa ajatukseksi juoksemaan paremmin. Eikä vaadi aikaa kuin hetken.

Hyvä ruoka on myös tärkeää. Ei tarvitse syödä superterveellisesti, mutta jos huolehtii, että keho saa ruokaa säännöllisesti niin sen huomaa omassa olossa. Jos aterian kuittaa karkkipussilla tai viinerillä, niin ainakaan itselläni harvoin on hyvä olo enää kahden tunnin päästä. Syön kyllä itsekin herkkuja, niiden kieltämisestä kokonaan ei ole tässä kyse. Herkkuja voi syödä (ainakin kohtuullisesti) kunhan on ensin huolehtinut, että keho saa myös kunnollista polttoainetta.

Kolmas perusasia on nukkuminen. Olen huomannut, että nukkuminen on monen kompastuskivi. Elämänmeno nykymaailmassa on sellaista, että itse kullekin (minullekin) tulee helposti kiusaus pihistää lisää aikaa tinkimällä nukkumisesta. Mutta en suosittele sitä. Kaikki eläimetkin nukkuvat, joten siitä voi mielestäni päätellä, että nukkuminen on myös ihmiselle välttämätöntä. Lisäksi olen nähnyt tilastoja, joiden mukaan huippu-urheilijat nukkuvat varsin pitkiä yöunia. Siitä olen päätellyt, että yöunien riittävällä pituudella ja huippusuorituksilla on jotain tekemistä keskenään.

Olen itse aamuihminen, jota illalla jo väsyttää, joten iltakukkumiseen sorrun harvoin, mutta yöheräilyyn sitäkin useammin. Jos olen stressaantunut, niin stressi tulee uniini. Tai siis saa yöunen kaikkoamaan keskellä yötä tai vähintään aamuyön tunteina. Aina en onnistu välttämään stressiä, mutta yritän kuitenkin huolehtia nukkumisestani ja antamaan hyvälle yöunelle mahdollisuuden. En juo kahvia enkä tee sykettä rajusti nostavia liikuntajuttuja illalla. Näin siis siksi, että olen huomannut näiden häiritsevän yöuntani. Nämä ovat siis itselleni sopivia keinoja, jollekin toiselle sopii toiset keinot, omat keinot kukin löytää parhaiten kokeilemalla.

Toki olen itsekin ollut tilanteissa, että jostain näistä kolmesta perusasiasta (nukkuminen, syöminen ja liikunta) on tullut tingittyä. Muka kiireeseen tai muuhun elämäntilanteeseen vedoten. Tunnustan, näin on käynyt useastikin. Mutta en muista, että itseni laiminlyönnistä olisi koskaan seurannut mitään suurta hyvää. Päinvastoin lopulta olen ollut niin väsynyt tai oma olo on ollut niin huono, että kaikki energia on mennyt itsensä koossa pitämiseen ja paremman elämän tavoittelu on jäänyt toissijaiseksi.

Mutta vaikka en aina ja kaikissa tilanteissa onnistuisikaan huolehtimaan näistä niin sanotuista perusasioita, niin pyrin huolehtimaan niistä tavoiteasetannan avulla. Riittävä lepo, kunnollinen syöminen ja kohtuullinen liikkuminen ovat minulla pysyviä lyhyen aikavälin tavoitteita. Olen huomannut, että kun tietoisesti asetan ne tavoitteeksi joka päivä, niin lopputulos on parempi kuin, että olettaisin niiden hoituvan itsestään. Tavoitteiden eteen tulee tehtyä edes jotain, vaikka täydellisyyteen ei pääsisikään. Sallin itselleni epätäydellisyyttä ja pidän mielessäni, että vähänkin on parempi kuin ei mitään.

Olen nimittäin huomannut, että arkipäivästä ja elämän matkasta nauttiminen on paljon vaikeampaa, jos perusasiat eivät ole kunnossa. Ilman nukkumista, kunnollista syömistä ja liikuntaa elämänilo katoaa helposti huonoon oloon ja matkanteko muuttuu puurtamiseksi. Hyvästäkin suorituksesta voi jäädä käteen vai väsynyt olo ja onnistumisen ilo tunteena laimenee. Kukapa meistä ei haluaisi nauttia matkasta!

419446354_3faadc5322_o

Photo by serenithyme on Foter.com / CC BY-NC

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: