Kaupan kassoista ei ole mihinkään?

En seuraa kovinkaan tarkasti politiikkaa eikä minulla ole tähänkään asiaan poliittista mielipidettä. Mutta olen hämmentyneenä seurannut keskustelua seuraavasta pääministeristä. On epäilty Sanna Marinin sopivuutta pääministeriksi hänen työhistoriansa takia. Siis sen takia, että hän on toiminut kaupan kassana tai myyjänä. Että tämä työ tekisi hänet pätemättömäksi pääministerikisassa.

Olen tottunut ajattelemaan, että kaikki työ on arvokasta. Työssä kun työssä voi oppia uusia asioita ja saada arvokasta kokemusta ja uusia ajatuksia, jos haluaa. Ja olen myös tottunut ajattelemaan, että jokin nimike tai työ ei tarkoita sitä, että kyseinen henkilö ei pystyisi tekemään jotain muuta työtä menestyksekkäästi.

Olen itsekin aloittanut työurani kassana. Minun ensimmäinen vakituinen työpaikka oli Valintatalon kassamyyjänä. En ole pitänyt tätä pahana, päinvastoin, siinä hommassa näki koko yhteiskunnan kirjon ja oppi ihmisluoteesta monenlaisia asioita. Lähes kaikki meistä käyvät ruokakaupassa. Ajattelin silloin ja ajattelen yhä, että yhteiskuntaluokalla tai asemalla ei ole väliä, kaikki me olemme ihmisiä ja toteutamme omia arvojamme omalla tavallamme.

Jäin pohtimaan omaa uraani. Tekeekö se, että olin nuoruudessani töissä kaupassa ja vielä kaupan kassana, minut pätemättömäksi johonkin toiseen työhön? Onko joku tietty työ huonompi kuin joku toinen? Ymmärrän, että ihmisillä on erilaisia kiinnostuksen kohteita ja erilaisia toiveita oman työnsä suhteen, mutta entä noin yleisesti. Onko joku työ niin huono, että se katsotaan haitaksi tai taakaksi jossain myöhemmässä elämän vaiheessa? Jos näin, niin en ihan ymmärrä ajatusta sen takana.

Photo on Trend Hype

3 Replies to “Kaupan kassoista ei ole mihinkään?”

 1. No oho. Onpas jollain ollut mielenkiintoinen näkökulma pääministeriehdokkaan pätevyyteen. Minustakin on vain erilaisia töitä ja kaikkia tarvitaan. Totta kai joku työ, jossa esimerkiksi pelastetaan ihmishenkiä, on arvokkaampaa kuin joku muu ja kyllähän se huomioidaan palkassakin. Mutta eivät kaikki edes halua tehdä työtä, jossa joutuu taistelemaan ihmishenkien puolesta. Ja jos/kun joku tekee, ei se teehänestä ihmisenä muunlaista, esim. ei ole automaattinen todiste älykkyydestä tai muunlaisesta paremmuudesta. Voihan jonkun ”vähemmän arvokkaan” työn tekijä olla aivan yhtä älykäs, mutta hänellä ei ole halua tai ei ole ollut mahdollisuuksia hankkiutua aikanaan aivokirurgiksi tai syöpälääkäriksi.

  Tykkää

 2. Ensimmäisenä viitaten mainitsemaasi politiikkaan, lisäksi hallitusohjelmaan ja itse hallitukseen. Mielestäni tulevaisuudessa luvassa on katastrofi nykyisen hallituksen toimesta. Nykyinen hallitus tulee ajamaan syrjäisemmät seudut totaaliseen ahdinkoon.

  Aivan järjettömiä päätöksiä yksi toisensa perään juuri syrjäseutuja ajatellen. Eihän siellä Kehä III:n sisäpuolella asuville seuraa ongelmia näiden takia.

  Mutta sitten asiaan, eli tähän työhistorian vaikutukseen. Tottahan se on, että moni ala on todella aliarvostettuja. Kuulostaa huolestuttavalta, että aiemmat työkokemukset voivat vaikuttaa negatiivisesti tulevaisuudessa.

  Jostain sitä on liikkeelle lähdettävä, esimerkiksi kaupan kassalta. Eihän ilman koulutusta voi saada mitä vain työtä itselleen. Lisäksi monet opiskelijat tekevät koulunsa ohella töitä päivittäistavarakaupoissa.

  Arvostamattoman työn teko voi kertoa myös positiivisessa mielessä ihmisestä. Älä siis sinäkään ole huolissasi tästä kassaurastasi, vaan päinvastoin. Kaikki työ kehittää uralla ja varsinkin ihmisenä!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: