Työnhakijoiden testaaminen: hyvä vai huono asia?

Soveltuvuustestien luotettavuudesta näkyy ja kuulee erilaisia arvioita. Osa luottaa niihin paljonkin ja osa taas ei anna niille paljoakaan arvo. Minusta on huomionarvoista, etteivät edes testaajat itse ja testien myyjät väitä niiden olevan 100 % tarkkoja. Ymmärtääkseni heidän arvionsa testien luotettavuudesta on noin 80 %. Kun he eivät itsekään väitä olevansa 100 % oikeassa minun on helpompi hyväksyä ja luottaa heidän sanomaansa.

Minulla ei ole psykologista koulutusta, joten en pysty itse arvioimaan testaustapoja saati tekemään niistä itse arvioita. Eri aikoina ja eri testaajilla on ollut käytössä vähän erilaisia testejä. Eli ihan maallikkopohjalta olen niitä miettinyt.

Joskus menneisyydessä olen jopa musteläiskätesteihin törmännyt vaikka niitä ei enää taideta pitää validina testaustapana. Parhaiten soveltuvuustestien tehtävistä mieleeni ovat jääneet ne lokerot, jossa on joku viiva, yksittäinen piste tms. ja joista testattava sitten jatkaa piirtämistä. Se on ihan kiva testi tehdä, mutta hieman minua arveluttaa niiden tulkinta. Siis voiko oikeasti siitä, että jostain aloitetusta viivanpätkästä piirrän tomaatin tai omenan päätellä minusta jotain luotettavasti? Ehkä että minulla on nälkä? Pari kertaa olen kysynyt, mitä niistä arvioidaan ja kuullut joitain uskottavalta kuulostavia selityksiä, mitä niistä katsotaan ja miten niitä arvioidaan. Ilmeisesti tomaatista tai omenasta ei kuitenkaan tehdä päätelmiä, onko minulla nälkä vai ei.

Vaikka edellisen perusteella voi kuulostaa, että en luota testeihin alkuunkaan, niin voin todeta, että aina olen tuloksista itseni tunnistanut. Toki myös yllättäviä piirteitä on tullut esiin. Itse en nuorempana kokenut olevani ollenkaan looginen henkilö, mutta testeissä loogisuus nousi aina korkealle. Asiaa pohdittuani olen ymmärtänyt, että kyllähän minussa looginen puoli on vahva, mutta aikaisemmin arvioin loogisuutta järjestelmällisyyden kautta vaikka ne eri ominaisuuksia ovatkin. Moni loogisena pitämäni ihminen kun oli ollut myös tosi järjestelmällinen ja ehkä suoraviivainenkin., joten olin mieltänyt ne loogisuuteen kuuluviksi.

Olen kiitollinen, että minut on testattu töitä hakiessa useaan otteeseen. Aina olen käyttänyt hyväkseni tilaisuuden kuulla omat tulokset. Mielestäni olen itsekin hyötynyt testeistä, testitulosten kuunteleminen ja analysoiminen ovat parantaneet itsetuntemusta. Sen lisäksi, että olen löytänyt itsestäni uusia puolia (kuten tuo loogisuus), olen myös saanut tukea ja vahvistusta omille havainnoilleni. On ollut helpompi ’myydä’  ja hyödyntää jotain ominaisuuttani, kun olen saanut sen olemassaolosta omien havaintojeni lisäksi ulkopuolista vahvistusta.

IMG_2566

Kuva ei ole musteläiskätestistä, vaan se on lapseni halloweenmaalaus vuosien takaa ja ymmärtääkseni esittää lepakkoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: